Снимка: Reuters

Обединеното кралство може "никога" да не пристъпи към излизане от ЕС, въпреки че Brexit-ът взе надмощие на референдума в четвъртък, заяви европейски дипломат, цитиран от Франс прес.

"Както ми се струва, те никога няма да уведомят официално" ЕС, че смятат да напуснат общността, каза дипломатът, пожелал анонимност.

Според член 50 от Лисабонския договор, подписан през 2007 г. и неизползван досега, за да задвижи излизането си от ЕС, Великобритания трябва да уведоми за своето намерение Съвета на ЕС, включващ държавните и правителствените ръководители на съюза. След това максимум за две години трябва да бъдат договорени условията по излизането.

Още по темата

"Ние искаме Лондон да задейства член 50 сега, за да имаме яснота. А доколкото не можем да ги накараме, те според мен ще изчакат", заяви дипломатът.

"И допускам - така ми се струва, че може и никога да не го направят", добави той.

Въпреки нарастващия натиск от страна на висши европейски ръководители британският проевропейски премиер консерватор Дейвид Камерън изглежда няма да стартира процедура за излизане на кралството от ЕС утре в Брюксел, където започва европейска двудневна среща на върха, прогнозира висш европейски ръководител, пожелал анонимност. "Не очакваме на този стадий Камерън да задейства член 50", уточни той.

Когато заяви в петък, че ще подаде оставка след вота в полза на Brexit, Камерън уточни, че ще изпълнява задълженията си до октомври, а неговият приемник ще трябва да задейства процедурата по излизане и да преговаря с Брюксел.

Според европейските партньори процедурата трябва да започне най-късно до Рождество.

"Не може изобщо да се преговаря с Обединеното кралство без официално уведомление", подчерта европейският дипломат.

ЕС е получил според него вече "хиляди" имейли от британци, които изразяват недоволство от резултата на референдума, а някои - съжаление, че са гласували за Brexit.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase